måndag 15 juni 2009

Toalett


Idag är jag så glad att jag har en toalett. Det är bara hälften av jordens befolkning som har tillgång till en toalett och endast 3 procent som har tillgång till en toalett som är kopplad till reningssystem.

Ett långt och informativt tv program på kunskapskanalen idag, bara om sanitära frågor. Det är sanitära året iår! Kvinnor i många länder har inte tillgång till toalett, det kan inte kissa eller bajsa i dagsljus då ingen får se dom, dom äter mat sent på kvällen för att kunna bajsa tidigt på morgonen, i gryningen, för på kvällen och natten är det farligt att vara ute, våldtäkt, mord och bortrövanden av nödiga kvinnor! Man tappar hakan. Dessutom slutar fattiga kvinnor i Indien och i Afrika skolan, om dom väl börjat, när dom får mens eftersom det inte finns toaletter i skolorna, om det finns finns det inte separata toaletter för kvinnor. Det finns inga mensskydd förutom gamla trasor som är skamliga och måste torkas i skuggan eller inomhus i skymundan, de är fulla med bakterier och unga kvinnor drabbas ofta av infektioner.

I Sverige får tonåringar inte på toa i skolan och drabbas av förstoppning och magproblem. När min stora bonusdotter gick i högstadiet blev tjejer som gillade skolmat och åt på lunchen retade för att dom var äckliga som åt!

Lite märkliga är vi "det överlägsna däggdjuret" som inte kan erkänna och visa våra behov, alla människor behöver kissa och alla människor behöver BAJSA. Jag var 9 år när jag förstod att inte bara vår familj var så äckliga.

Nu skall jag kissa och gå och lägga mig. Imorgon ultraljud och bajsning.

1 kommentar:

manotanten sa...

Helt enkelt oförklarligt att vi människor kan vara så urbota dumma att vi sätter upp regler o förbud o religiösa ramar kring så många av våra mest naturliga behov o drifter... ja kring allt nästan... och att det patriarkala väldet är så starkt fortfarande... det är helt utan rim o reson!!!