söndag 16 augusti 2009

Böcker jag minns........


Jag har fått en utmaning av Manotanten, minns ett antal böcker! Fanns en gräns för hur många jag fick minnas, men den struntar jag i, det var roligt att fundera på böcker, har ju läst så många, men vilka minns jag? Och varför? Var dom bra skrivna, värdelösa eller kanske roliga?

Det blev gamla minnen i huvudet och ganska mycket diskussioner hemma kring pretto och lustläsning och hur man kan sträckläsa något som är skräp, och långsam, nästan plågoläsa något bra, som man sedan gillar, kanske är vissa böcker som att jogga, eller ngt annat trist, hemskt att göra men skönt efteråt, eller kanske är det inte alls så......(tänk att jag alltid hemfaller åt att vara postmodern: "alla sanningar finns..." kulturrelativismens förbannelse som Bard och Söderqvist skriver i Kroppsmaskinerna (se listan)
Jag beslöt att göra en egen lista, jag minns flera av Manotantens böcker oxå, och dom skriver jag längst ned i en egen lista, dom är liksom upptagna, paxade.


Här är ett gäng böcker jag minns
:

Agneta Pleijels Lord Nevermore - en underbar, välskriven berättelse om män, om synen på "de andra" och världen och att komma bort och att komma hem. Dessutom finns där en rödhårig sjuksköterska. Älskad bok. Jag gillar alla hennes böcker. T ex Fungi, Vindspejare, Hundstjärnan, Böckerna om kirurgen ja alla, men mest Lord Nevermore.

Proust - På spaning efter den tid som flytt - jag har bara läst de första 3 böckerna, men jag minns dom, jag har varit där, det är ju så tråååkigt och så utan luft och syre och anstängande att ta sig vidare, men jag minns och jag känner Swan och hans värld och jag har varit där, på riktigt, dessutom är mina ex så vackra, har alla böckerna och lägger ofta upp planer på hur jag skall läsa vidare, en om året och så, och ja, jag skall ta ned 4an idag! När min pappa låg på sjukhus och dog så satt min mamma och jag och läste högt för varandra och honom ur första boken, min pappa läste aldrig böcker, men på så vis fick han en värsting bok med sig på färden...in i mörkret.

Kerstin Ekman - Gör mig levande igen - när Ada sitter på Skogskyrkogåren och blir översnöad och minns hur Krilonsviten påverkat hennes liv och hennes syn på vad man skall ha sin medmänniskor till....jag älskar den boken, den är ruskig som nästan alla hennes och den handlar om hopp i mörka tider. Bäst.Några av hennes andra är oxå bäst, fast inte Herrarna i skogen - hennes bok om svenskens relation till sin skog - tråkigt och intetsägande tjatig tycker jag. O inte Skuleskogens dialekttjafs, men Händelser vid vattnet, och Vargskinnstrilogin.

Tournier- Fredag eller den andra ön, Meteorerna. Hela tonåren gick i franskt tecken mycket pga av denne vackre man. Handlar oxå om män. Om relationer och att vara ensam. Jag gick och lärde mig bokbinderi en stund när jag var tonåring - och jag band in mitt häftade ex av Meteorerna, lånade ut den och glömde till vem, minns att jag saknar den ganska ofta.

Beverly Skeggs - Att bli respektabel. En avhandling av en socionom i London. Den första avhandling som fått mig att gråta. Den är makalös, hon beskriver en kvalitativ forskningsstudie som pågick i flera år, det är en perfekt studie och den handlar om arbetarklasskvinnor i krisens England och hur de socialiseras till omvårdnad och hur de internaliserar Respektabilitet, en bok om hur man bevarar klassskillnader och låter kvinnor ta ansvaret för männen och barnen, på statens sätt...LÄS!

Röde Orm av Frans G Bengtson - jag trodde han hette Franske bengtson när jag var barn. Mina bröder, min mamma och min pappa älskade Röde Orm, dom skojade med citat ur boken till middag och frukost och jag läste och läste och tyckte att det var skittråkigt, men jag sa till alla att det var en fantastiskt bok, jag har 3 ex i bokhyllan av denna trista vikingaskröna, och jag minns mina försök och deras glädje.

Kameliadamen av Alexander Dumas, det exet med svartvita bilder på ur filmen med Greta Garbo, min kiosklitteratur, alla andra läste Vita serien och Barn 312 och sånt och jag läste Kameliadamen om o om igen, levde mig in i hennes kurtisan liv och auktioner med puderdoser och vackra möbler, o hennes död........total romantik. Min stora styvdotter lånade den blev fast hon oxå, och min stora dotter blev fast.....sonen har jag faktiskt inte presenterat för boken ännu, hm.

Eric Linkläter - Det blåser på månen, bästa boken för alla åldrar, mamma läste den för mig och den var så spännande och lite obegriplig, jag läste den själv och den var rolig och spännande och bra och jag har läst den för mina barn och de gillar den allihop, Dina och Dorina mina hjältinnor förvandlade till klotrunda tjockisar eller kängerur, hjälper andra att byta åsikter. Gillar och minns.

Tant Mittiprick - barnuppfostrings barnbok - barn som inte vill sova får inte sova, barn som inte vill äta får ingen mat, barn som inte vill tvätta sig får inte tvätta sig - härligt. Detta resulterade i att jag när jag var 7 år och värsta godisgrisen BARA fick godis att äta en hel vecka, kokosbollar med dumleklubbor som bestick, tablettaskar och dajm till frukost och så vidare dagarna i ända, på torsdagen serverades familjen ärtsoppa som var min favvo och jag råkade be om lite, då var drömmen slut och det blev mat igen, men jag hade en gömma med godis under sängen för jag förstod ju att det inte kunde vara för evigt, jag älskar fortfarande godis och tant Mittiprick.....

Whalströms ponnyklubb - ingen bok, en klubb med tidning och afficher med hästar och brev med härligheter varje vecka, och klubbnålen att sätta på ridhjälmen. När mitt första paket anlänt till posten på Ingarö flyg jag med cykeln hem för att öppna, flög av cykeln och for med pannan först rakt in i avgasröret på pappas Amazon, jag har fortfarande ett ärr i pannan....men Wahlströms hade ju böcker oxå, KITTY - alla Kitty var så bra, och hennes kompis George som var en tjej med killnamn och hennes pappa och hembiträdet och alla spännande händelser, ja Kitty det var en redig tjej, lite som Musse Pigg. O så mina älskade Annikaböcker, hästtjejen som var lite mesig men som fick rida finaste hästen och var kär i Paul, ridläraren och så hade hon en gräslig lilla syster och böckerna var så fina och man kunde färglägga hur många man hade läst på sista sidan i en tryckt bokhylla.....kommer ni ihåg?

Stig Trenter - jag läste alla hans deckare, och dom åt jätte god mat i baksätet på droskan och Stockholm verkade så vackert på den tiden och allt var spännande och det var höst och dimma...

Thor Heyerdals böcker om Kontiki och Ra, vi hade en hel hylla med bara upptäcksresandeböcker och böcker med vildar från afrika som hade långa öronsnibbar med benbitar i och näsor med plattor i och hängbröst, min farfar älskade upptäcktsresande och fick alltid sådana böcker i present av släkten, och när han dog ärvde min pappa dom, och jag låg på golvet och läste om vassbåtar och påsköarna.

Däniken - böcker som bevisade att det funnits varelser här på jorden från andra planeter, bevis för att pyramiderna inte kommit till utan hjälp från utomjordingar och skulpturerna på påskön måste ha byggts ovaninifrån mm mm mmm och varför ville inte vetenskapen tro på stackars Dänicken? som tur var trodde iallafall jag, men det visste ju inte han för han hade ingen blogg.

Carl Göran Ekerwald - Diogenes lykta - en underbar bok, som alla hans, om filosofi och om människor, förr och nu.

Stendahl - Rött och Svart - Åhå en klassiker om kärlek, den måste jag läsa, sa jag till mig själv och läste och något så trist och tråkigt och löjligt och dumt och innehållslöst som detta hade jag aldrig tidigare sett och där dog idén om att läsa "klassiker" för mig och mitt förakt för mänskligheten så sitt första ljus.

Ulf Lundell - Jack, ja jag är gammal nog att ha älskat denna bok, tänk att livet kan levas så! Och jag kan oxå tänkte jag och gjorde min första Visby resa för att leta hampa i Botan...Långt senare flyttade jag dit och arbetade med missbrukare, var det här det började kanske?

Sylvia Plath - Glaskupan - vilken ruskig bok, var förlamad efter att ha läst den första gången, en generationsroman, hade det varit 90 tal hade hon nog skurit sig i armarna.....

Simone de Bouvouir - Mandarinerna - en av mina bästa böcker, som jag lånat ut och aldrig hittar igen varken på antikvariat eller på bibblan. Handlar om Paris under tyska belägringen och Sartre och hon och den är så brrrraaa.

Näst sist men inte minst minns jag det läst denna vecka:

Uppföljningen på Nätokraterna av Bard och Söderberg - Kroppsmaskinerna - en helt puckad och bra trilogi av Alexander Bard o hans kompis som handlar om oss, konsumtariatet, bitvis underbar bitvis helknäpp.

Eberwall och Samuelsson - Ers majestäts olycklige Kurt - en bok om V Gurra och hur Svenska staten hjälpte kungen av vara homosexuell i hemlighet. Skrämmande!

Svedland - Bitterfittan - för att det är skönt att frossa i orättvisor och bitteness, speciellt när jag är gravid, maken läser den nu och det leder till en och annan diskussion kan jag lova.

Sist och minst 3 böcker som jag sträckläst och som är så urdåliga så det inte är klokt, hur kan man på kurs och lära sig skriva en "bra" roman och sedan lyckas få mig att inte kunna släppa boken och efteråt känna mig solkig och mentalt våldtagen? Hur konstigt som helst men dessa män lyckades:

Peter Höög -Fröken Smillas känsla för snö

Brown eller så? -Da Vinci koden

Kommer inte ihåg namnet här heller - Mannen som kunde tala med hästar


Nu är listan slut, det var väl ungefär 15?

O här kommer den nya listan, de böcker som Manotanten minns som jag oxå minns:

Hiterapporten, informerande porr för en tonåring, jobbigt bara att mamma oxå hade ett ex.

Hellbergs Puss o Kram härligt porriga tonårsböcker, dock inte så informativa. Och mamma läste dom inte! Jag tror att vi hade en modig fröken i skolan som läste högt ur dom ,,,,,eller drömmer jag.


Bulgakov - Mästaren och Margurite - talande katter, ja tack, har till o från supersurrealistiska perioder.

John Irwing - alla hans böcker och jag var kär i Garp

Herman Hesse och allt han skrev

Doris Lessing - men inte hennes fantasy utan hennes biografier om Marta och Den femte sanningen som jag läste nyligen och alltid kommer att minnas.

3 kommentarer:

manotanten sa...

ja, wahlströms böckerna!!! hade säkert hundra o älskade allihop tror jag, tvillingdeckarna i dante o kitty ja o alla ponnyklubben böckerna med de härliga bilderna som inte eg "passade" till historien alla gånger...

o proust har jag också försökt mig på men som väntat inte klarat av... tror det beror på att man tror att det ska vara så... eller nej det är det är ju kvavt på nåt sätt

å stackars däniken... o härliga trenter... ett tag var jag inne på bo baldersson... vet de vem det är nu eller?

o lundell... som jag läst lundell han är hatkärlek för mig... 78 sidor av patriarkaliskt o... rätt naivt trams för att komma till himmelriket när han beskriver ett landskap eller helt plötsligt hamnar lite snett i hemmingwayiden och det är så igenkännbart o underbart o jag vet inte vad... men kärlek iaf...

som du blev jag paralyserad nästan av glaskupan... herregud så jäkla nervigt... och mandarinerna läste jag men minns inget bara att det var nån som sjöng så vackert på nån fest...

mannen som talade med hästar tyckte jag faktiskt om även om den verkade vara skriven i all hast...

Ekerwald har jag missat totalt men tror jag skulle gilla...

ja herregud vad mycket pretto man läst men de har inte fått det skällsordet för intet, alla de här romanerna... de är ju liiiite förmer iaf... och det ÄR ju dem man verkar komma ihåg mest...

men jag är inte som min man som orkade james joyce odeysseus o en massa ryska klassiker o kanske proust med (måste fråga)... nästa dag läser han riktiga b deckare med lika stooor förtjusning...

och hite rapporten tror jag är den som gjorde att ändå rätt promiskuösa jag så gott som aldrig haft dåligt sex... och OM jag hade det så var det ENDA gången... med den killen...
Jag visste vad jag ville o jag kunde ALLT liksom =)... och bra... var han en tråkig älskare så var det goodbye mr... de fick se till att "prestera" de stackarna...

nu får jag sluta för min "datortid" här hemma har tagit slut enl både son o man...

Kajsa sa...

Hur kunde jag glömma Glaskupan och Bitterfittan???
Nu har jag fått böcker jag minns på hjärnan, kommer ihåg fler o fler och funderar över dess betydelse osv.

Jamie Rose sa...

Mandarinerna finns pa pocket :-)