söndag 25 januari 2009

Burk

Här kommer för alla intresserade en beskrivning på en stickad burk eller liknande
Jag har använt lingarn – Kalinka, för att det inte delar sig. Jag har tillverkat en pennburk som jag har på jobbet och en vidare burk som jag använder o lägger nystanet i när jag stickar, ibland, ibland står den i bokhyllan fylld med diverse.

Man börjar med att göra en botten:

Lägg upp 6 m och sticka 1 varv rätt.

Varv 1: 1 vriden rät, öka 1 maska mellan maskorna och sticka den vridet rät, 1 rät, öka en osv. Sluta med 1 rät, 1 avigt lyft.

Varv 2: 1 vriden rät, räta maskor, sluta med en lyft avig. Alla jämna varv stickas på detta sätt.

Varv 3: 1 vriden rät, 1r, *öka 1m, 2r* sluta med 1r, lyft en avig.

Varv 5: 1 vriden rät, 2r *öka 1m, 3r* sluta med 1r, lyft en avig.

Varv 7: 1 vriden rät, 3r *öka 1m, 4r* sluta med 1r, lyft en avig.

Fortsätt på detta sätt och öka likadant. Detta formar botten, när du tror att den är lagom stor, kolla kanske med en form eller sticka på tills du tröttnar, börjar du med sidorna. Det betyder att du stickar rakt upp med önskat mönster. Allså, sluta med ökningarna och bara sticka fram o åter med färger och mönster efter behag. Jag har provat tappade maskor, det blev bra. Jag har en grön och svart randig burk med hålmönster också snyggt.
Sy ihop och fäst trådar.
Blanda trälim med lite vatten och lägg din stickning i blöt, krama ordentligt så att den blir genomblöt. Jag har även testat tapetklister och det gick lika bra. Trä nu stickningen på en form som passar – en blomkruka, ett glas edyl. Täck formen med någonting så att din burk kan lossna när den torkat, jag använde staniolpapper, med plastfolie måste ju fungera. Ibland får man vika lite över kanterna o så. Låt torka över natten.

2 kommentarer:

Samtal från min trädgård sa...

Tack för beskrivningen. Vilket vackert garn, som du fick med dig hem ifrån loppisen, önskar att även vi hade en sådan i närheten.

Medea sa...

Hej igen! Tillbaka i livet =)
För att få en text överstruken skriver du < s > och där den ska sluta < /s > men inga mellanslag...